Lounges op de luchthaven, niet zo onbereikbaar als je denkt

Wie ons al een tijdje volgt (op Twitter, Facebook of Instagram) heeft ongetwijfeld al foto's gezien of reviews gelezen van lounges op luchthavens rond de wereld. De voordelen van toegang tot zo zo'n luchthavenlounge zijn duidelijk. Ze bieden een rustige plaats om te werken of te ontspannen voor je vlucht, en over het algemeen is er een assortiment aan dranken en snacks gratis beschikbaar.

Wat biedt een lounge?

Brussels Airlines The Loft op de luchthaven van Brussel

De mogelijkheden verschillen van lounge tot lounge. Sommige bieden enkel wat frisdrank en nootjes, in andere kan je genieten van à-la-cartemenu's, cocktails en champagne en/of een volledig uitgeruste spa. De lounges worden vaak aanzien als het visitekaartje van de luchtvaartmaatschappij, en dan vooral bij de Europese en Midden-Oosterse maatschappijen.

Zo opende Brussels Airlines onlangs hun nieuwe flagship lounge op Brussels Airport: The Loft.

Maar wat zijn nu juist de mogelijkheden om toegang te krijgen tot zo'n lounge? We zetten ze hieronder op een rijtje.

1. Verdien elite-status binnen je favoriete luchtvaart-alliantie.

Het herkenbare logo van één van de vele Star Alliance Lounges wereldwijd

Van zodra je het zo felbegeerde gouden of platinum kaartje in je handen krijgt, en je dus één van de hogere statusniveaus bij een maatschappij of alliantie hebt verworven, gaan de deuren van de lounges voor je open. Welke status je nodig hebt varieert per programma, maar de grote lijn is dat je met Star Alliance Gold, Oneworld Emerald of Sapphire en SkyTeam Elite Plus toegang krijgt tot de lounges.

Ben je Miles & More Frequent Traveller en vlieg je met een maatschappij die lid is van de Star Alliance, dan heb je ook toegang tot de business lounges van de volwaardige leden van Miles & More. (Je kan dus bijvoorbeeld als FTL met een ticket voor een vlucht van SAS de Loft van Brussels Airlines bezoeken, maar niet de lounge van een andere maatschappij die niet tot Miles & More behoort.)

Vergeet ook niet de partners na te kijken van je maatschappij, zo krijg je bijvoorbeeld met Etihad Guest Gold status ook toegang tot de lounges van de Etihad Airways Partners zoals onder andere Airberlin en Alitalia.

2. Vlieg in een premium-klasse

Vliegen in Business of First geeft je gegarandeerde toegang tot de lounges

Vliegen in Business of First Class biedt je niet alleen een heel pak meer comfort aan boord, maar ook al voor je het vliegtuig betreedt. Je kan gebruik maken van de Elite-desks voor de check-in, de fastlane bij de veiligheidscontrole, maar dus ook van de lounges.

Tot welke lounge je toegang krijgt, hangt ook weer af van je gekozen klasse, maar door de band genomen geeft Business Class je toegang tot de meeste "business" lounges (Lufthansa Business Lounge, United Club, KLM Crown Lounge), en First Class tot de premium lounges (Lufthansa First Class Lounge, Qatar Airways Al Mourjan Lounge, British Airways The Galleries)

3. Koop toegang tot de lounge

Lufthansa Sentator Lounge

Sommige maatschappijen bieden een formule aan waarbij je een toegangsprijs betaalt voor de lounge. Een voorbeeld hiervan is Scandinavian Airlines. Wanneer je vliegt met SAS kan je voor 22 Euro toegang kopen tot de lounges in Copenhagen (CPH), Stockholm Arlanda Terminal 5 (ARN), Oslo (OSL), Helsinki (HEL), Gothenburg (GOT), Paris (CDG), New York (JFK) & Chicago (ORD). Een overzichtskaartje vind je hieronder.

Luchthavens met een SAS Lounge

Je dient uiteraard in het bezit te zijn van een boarding pass voor een vertrekkende SAS-vlucht voor die dag.

Bij Brussels Airlines kan je op Brussels Airport toegang kopen tot The Loft als je een Flex & Fast ticket hebt geboekt (dit kan niet voor passagiers met een ticket in Light & Relax of Check & Go). Ook de Diamond Lounge in Brussel staat betalende toegang toe, daarvoor dien je de uitbater Autogrill te contacteren.

4. Gebruik de voordelen van je premium kredietkaart

Haal het maximale voordeel uit je kredietkaart

Een van de vele voordelen van sommige kredietkaarten zoals de American Express Platinum kaart (let op: niet de Brussels Airlines Premium American Express kaart) is dat deze meteen ook een lidmaatschap bij Priority Pass omvat, waarmee je gratis terecht kan in de lounges aangesloten bij het Priority Pass-netwerk (zie hieronder). Daarnaast krijg je ook nog toegang tot de lounges van Eurostar, en kan je een upgrade aanvragen naar het Silver niveau bij Club Carlson hotels.

5. Neem een lidmaatschap bij een onafhankelijke lounge-uitbater

De Servisair Lounge op de luchthaven Amsterdam Schiphol

Er zijn een aantal onafhankelijke bedrijven die je een lidmaatschap verstrekken waarbij je (afhankelijk van het type abonnement) gratis of voor een beperkte fee gebruik mag maken van bepaalde airline lounges. Een van deze aanbieders is Priority Pass. Door lid te worden van Priority Pass kan je terecht in 700 lounges over de hele wereld. Je kiest uit drie formules diegene die het beste past bij je reispatroon.

Occasionele reizigers kunnen een basis-lidmaatschap kopen, waarbij je een extra fee betaalt per loungebezoek. Frequentere reizigers kunnen beter één van de andere formules kiezen, waarbij je per loungebezoek telkens minder betaalt. Dit wordt interessant vanaf je ongeveer 10 keer per jaar een vliegtuig neemt.

In Brussel geeft deze kaart je toegang tot de Diamond Lounge, in Amsterdam tot de Servisair Lounge.

6. Lounge vouchers

Persoonlijke uitnodiging voor de Iberia VIP Lounge in Madrid

In sommige gevallen kan een luchtvaartmaatschappij ook toegangsvouchers uitreiken, bijvoorbeeld bij een promotie of wanneer je een bepaald statusniveau bereikt. Ook kan je bijvoorbeeld een lounge voucher vragen of krijgen bij lange vertragingen of als compensatie wanneer iets serieus misloopt. Op het moment dat je op de luchthaven vastzit, is het alleszins een stuk comfortabeler om te wachten in een lounge dan in een overvolle en luidruchtige terminal.

Conclusie

Neem een relaxerend bad in The Wing, de lounge van Cathay Pacific

Lounges maken het reizen comfortabeler, en ze zijn niet zo onbereikbaar als je zou denken. De beste manier om toegang te krijgen tot een lounge hangt af van je eigen reispatroon.

Voor de frequente reiziger is gebruik maken van een Elite-status bij de desbetreffende luchtvaartalliantie zonder meer het interessantst.

Voor de minder frequente reiziger lopen de mogelijkheden wat uiteen. Heb je de mogelijkheid om in Business Class te vliegen, dan is dat uiteraard de uitgelezen kans om jezelf in de lounge neer te vleien en te relaxen.

Vlieg je vooral Economy, dan loont het de moeite om eens te kijken of je kan betalen voor je toegang tot de lounge. Reken uit wat het je zou kosten mocht je een drankje en snack kopen in de terminal en je komt al snel tot de conclusie dat de betalende toegang tot een lounge relatief gezien best meevalt.

Priority Pass kan een optie zijn als je zo'n 10-tal keer per jaar vliegt, en geen tijd wil steken in het uitzoeken van welke lounges je betalend kan betreden.

Laat weten welke lounges je al bezocht en kan aanraden, of hoe je toegang krijgt, op het forum!

Deze artikels kunnen je ook interesseren