Na het vetrek van Jet Airways uit Brussel was er geen rechtstreekse vlucht meer vanuit Brussels Airport naar India. Al snel bleek dat Brussels Airlines geïnteresseerd was in de route, maar dat er nog marktonderzoek nodig was om de haalbaarheid na te gaan. Vandaag blijkt dat dit onderzoek positief is afgerond en dat Brussels Airlines de route zal opstarten vanaf maart 2017. De route naar Mumbai wordt de eerste Aziatische bestemming voor de luchtvaartmaatschappij.

Het vertrek van Jet Airways uit Brussel heeft heel wat mogelijkheden geopend voor Brussels Airlines. Zo nam het eerder dit jaar de route naar Toronto al over, wat een mooie aanvulling is voor de transatlantische bestemmingen. Voor de route naar Mumbai moest er heel wat meer onderzoek gebeuren. Brussels Airlines was al langer van plan een 10de A330 aan de vloot toe te voegen, maar de oorspronkelijke kandidaten die als bestemming naar voor geschoven werden, waren Lagos in Nigeria en Libreville in Gabon. De business case voor Mumbai is nu toch positief gebleken, waardoor de eerste Aziatische bestemming gelanceerd kan worden.

De 10de A330 zal de vloot in de winter vervoegen, waardoor de vluchten naar India opgestart kunnen worden vanaf maart 2017. Mumbai zal vijf keer per week aangevlogen worden. Tickets kunnen geboekt worden vanaf september.

Mumbai

Mumbai is een (voor India) aangename stad, en een uitstekende uitvalsbasis om de rest van het land te ontdekken.

Gateway of India

Wij waren een tijdje geleden in Mumbai en verbleven toen in het Taj Mahal Palace hotel. Een hotel dat gekend staat om de service die er geboden wordt. Naar verluidt zou de service er bij de beste ter wereld horen, wat geapprecieerd wordt door de groten der aarde.

Taj - outside

In tegenstelling tot andere steden in India, vond ik Mumbai nog redelijk rustig (hoewel India nooit rustig is naar onze standaarden en we er toevallig ook tijdens het weekend waren). Het is dus de ideale plaats om je ontdekking van India te beginnen. Je kan er prachtige koloniale gebouwen zien, verdwalen in steegjes, lastig gevallen worden door mensen die je iets willen verkopen, of gewoon cricket gaan spelen met de locals.

cricket

Binnenlandse vluchten zijn relatief goedkoop in India, waardoor je gemakkelijk de rest van dit fascinerende land kan ontdekken. Hou er wel rekening mee dat India geen bestemming is voor de reiziger waarbij de jaarlijkse reis zich beperkt tot een trip naar een strand aan de Middellandse Zee. Een minimum aan echte reiservaring is wel vereist om niet overweldigd te worden door de drukte, vuiligheid en lawaai.

Taj Mahal

Om het land echt te appreciëren heb je wel een aantal weken nodig. Wij gingen tijdens Diwali (lichtfestival), waarbij overal vuurwerk wordt afgeschoten en diyas worden aangestoken. Een onvergetelijke ervaring!

Diwali

Om India te bezoeken heb je een visum nodig. Tot voor kort was dit een redelijk frustrerend proces. Eind 2014 heeft India echter een e-visum ingevoerd, wat het administratief een heel pak eenvoudiger maakt om een visum te verkrijgen en je niet meer naar het visum-kantoor in Brussel moet.

Conclusie

Met het toevoegen van Mumbai aan het netwerk van Brussels Airlines, wordt het fantastische India weer rechtstreeks bereikbaar vanuit Brussel. Een ideale gelegenheid om dit land met zijn fascinerende cultuur eens te gaan ontdekken.